top of page

חוק דחיית מועדים (הוראת שעה – חרבות ברזל) (חוזה, פסק דין או תשלום לרשות), התשפ"ד-2023

29.10.2023

המלחמה מעמידה בפנינו לא רק קשיים בטחוניים, אלא גם קשיים מעשיים וכלכליים יומיומיים. המדינה ערה למצוקות שעלו במסגרת המלחמה, וכבר נתנה לחלקן מענה. כך, בניוזלטר מיום 29.10.2023 עדכנו על מקבץ דחיות והקלות שונות בתשלומים, קיום חובות משפטיות ורגולטוריות והבהרות מרשויות החלות לגבי אוכלוסיות מסוימות. בין היתר, דיווחנו על חוק דחיית מועדים (הוראת שעה) (חרבות ברזל) (חוזה, פסק דין או תשלום לרשות). בניוזלטר הנוכחי נבקש להאיר זרקור על הוראות חוק זה.

כללי

החוק קובע כי מי שנכלל בהגדרת "זכאי לדחיית מועד", אשר עליו לבצע, במהלך "התקופה הקובעת", תשלום לרשות או תשלום או פעולה אחרת בהתאם לחוזה או לפסק דין, רשאי לדחות ב- 30 יום את ביצוע התשלום או הפעולה. עוד נקבע כי בהמשך, ניתן יהיה להאריך את משך התקופה הקובעת, ובלבד שהיא תסתיים לא יאוחר מיום 31.12.2023. חשוב לשים לב בהקשר זה שחלק מהפעולות לא נידחות באופן אוטומטי, אלא טעונות הודעה לצד השני על הרצון בדחייה. כמו כן, הוראת השעה לא חלה על מועד לתשלום מזונות ולא חלה על חוזה עבודה.

מהי "התקופה הקובעת"?

התקופה שמיום 7.10.2023 ועד ליום 7.11.2023 (מיום כ"ב בתשרי התשפ"ד ועד ליום כ"ג בחשוון התשפ"ד). בחוק נקבע כי ניתן יהיה להאריך את התקופה הקובעת מעת לעת, ובלבד שתסתיים לא יאוחר מיום 31.12.2023.

מיהו "זכאי לדחיית מועד"?

בסעיף 1 לחוק הוגדרו הזכאים לדחיית מועד, ובהם:

  1. מי ששירת כחייל (לרבות מילואים), שוטר או כבאי ב"תקופה הקובעת", כולה או חלקה.

  2. סוהר העומד בתנאים הקבועים בהוראת השעה. לעניין זה יצוין כי תגובש רשימת סוהרים זכאים, וניתן יהיה לפנות לשירות בתי הסוהר בבקשה לברר אם סוהר מסוים מנוי ברשימת הזכאים.

  3. מי שהיה נעדר, חטוף או שבוי ב"תקופה הקובעת", כולה או חלקה.

  4. מי שהתגורר ערב תחילתה של "התקופה הקובעת" ביישוב שהתפנה, המנוי בהוראת השעה (מצורף להלן קישור לנוסח החוק המלא, אשר בסופו מופיעה רשימת היישובים).

  5. מי שאושפז בבית חולים לתקופה של שבעה (7) ימים לפחות בשל פציעה שנגרמה לו ב"תקופה הקובעת" כתוצאה מפעולות איבה.

  6. עובד או מתנדב במד"א, בהיקף פעילות המקביל למשרה מלאה, וכן עובד או מתנדב כאמור בכל גוף העושה שירות לציבור אשר הוכרז כגוף הצלה על ידי השר שנקבע אחראי לאותו גוף.

  7. בן זוגו של כל אחד מהמנויים לעיל, האחראי לחיוב יחד עימו.

  8. עיזבון של אדם שנפטר, המנוי ברשימת הזכאים לעיל (למעט סעיף ד' לעיל).

  9. חברה עם עד 5 בעלי מניות, ובלבד שאחד מבעלי המניות הוא אדם זכאי (לפי סעיפים א'–ד' לעיל), המחזיק ב- 50% מאמצעי השליטה בחברה לפחות.

אילו פעולות ניתן לדחות בפועל וכיצד עושים זאת?

המועדים אותם "הזכאים לדחיית מועד" רשאים לדחות ב-30 ימים כאמור, הם מועדים לעשיית פעולה שנקבעו לפי חוזה, פסק דין או החלטה סופית, או מועד לתשלום לרשות. יש לשים לב שבחוק נקבעו גם חריגים שאינם ניתנים לדחייה.

 

דחייה של מועד שנקבע לפי חוזה

על פי החוק, "זכאי לדחיית מועד" רשאי לדחות כל מועד שנקבע בחוזה שנחתם לפני תחילת "התקופה הקובעת", ושעל פי אותו חוזה היה צריך לבצע במהלך "התקופה הקובעת", ובלבד שה"זכאי לדחיית מועד" או מי מטעמו הודיע על כך לצד השני שבחוזה.      

הצהיר אדם או מי מטעמו על היותו "זכאי לדחיית מועד" – חזקה כי הוא אכן זכאי כאמור, כל עוד לא הוכח אחרת. 

הוראת השעה לא תחול במקרים הבאים:

  • כאשר כל הצדדים לחוזה הם בגדר "זכאי לדחיית מועד"

  • לגבי תשלום ששולם לפני יום תחילתו של החוק

  • לגבי עסקת תשלומים בכרטיס אשראי, שבה הנכס או השירות שנרכשו בעסקת היסוד סופקו במלואם למשלם טרם מועד התשלום שחל ב"תקופה הקובעת"

 

דחייה של מועד שנקבע בפסק דין או בהחלטה סופית

נקבע בפסק דין חלוט של בית משפט או בית דין, או בהחלטה סופית של גוף או אדם אחר בעל סמכות שפיטה על פי דין, מועד לעשיית פעולה בידי אדם ה"זכאי לדחיית מועד", והמועד האמור חל ב"תקופה הקובעת" – יידחה המועד האמור ב-30 ימים. לעניין זה, לא נקבע צורך במתן הודעה במקרה שזכאי מעוניין בדחייה.

 

דחיית מועד לתשלום לרשות

לגבי תשלום לרשות לפי חיקוק, לרבות תשלום חובה או קנס, אך למעט עיצום כספי – ככל שיש לבצע את התשלום לרשות ב"תקופה הקובעת", אזי המועד לביצוע התשלום ידחה ב- 30 ימים.

לעניין זה, לא נקבע צורך במתן הודעה במקרה שזכאי מעוניין בדחייה, למעט בשני מקרים של "זכאי לדחיית מועד", כאמור בסעיפים ה' ו- ו' לעיל (מי שאושפז, וכן מתנדב במד"א או בגוף הצלה כאמור בחוק). לגביהם יש חובת הודעה לרשות בדבר בקשתם לדחיית המועד לתשלום.

נוסח החוק המלא, כאן.

bottom of page